سینوزیت نوعی التهاب است که باعث درد، فشار و ورم در سینوس ها میشود. سینوزیت مزمن، سینوزیتی است که برای مدت زیادی (بیش از 3 ماه) باقی بماند. برخلاف سینوزیت حاد، که معمولا به دلیل عفونت در سینوس هاست، سینوزیت مزمن معمولا به وسیله ی باکتری ها ایجاد نمی شود و با درمان های معمول مثل آنتی بیوتیک بهبود نمیابد.
نکات اصلی در مورد سینوزیت :
علائم
سینوس ها حفره هایی خالی و مرطوب هستند که پشت استخوان های صورت قرار دارند و تخلیهی آن ها معمولا به وسیلهی بینی انجام میشود. به هنگام عفونت و انسداد بینی یا ورم در آلرژی ممکن است تخلیهی سینوسها با مشکل مواجه شود. در این صورت مایعات و مخاط مثل چرک در داخل سینوسها جمع میشود. این مسئله باعث تورم، آسیب یا عفونت سینوسها میشود. این التهاب سینوزیت نام دارد.
سینوزیت حاد معمولا به دلیل سرماخوردگی یا عفونت های خفیف است و طی 10 روز بهبود میابد. بعضی از مبتلایان به سینوزیت حاد به دلیل ایجاد عفونت، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارند.
سینوزیت مزمن معمولا بیش از 10 روز است اما علائم آن با سینوزیت حاد یکی است :
درمان های موجود
پزشکان معتقدند که سینوزیت مزمن یک بیماری التهابی مثل آسم یا آلرژی است. درمان های معمول عبارتند از:
آنتی بیوتیک: اگرچه بعضی از پزشکان با تجویز آنتی بیوتیک برای درمان سینوزیت مزمن مخالف اند اما مصرف داروهایی مانند آموکسی سیلین باعث بهبود بعضی از بیماران میشود. بنابراین بعضی از اوقات پزشکان آنتی بیوتیک تجویز میکنند.
قطره های بینی کورتون دار: این قطره ها از طریق بینی مصرف میشوند و باعث کاهش التهاب، کمک به بهبود و کاهش علائم میشوند. بعضی از بیماران با مصرف این داروها دچار عوارض جانبی میشوند بنابراین پیش از مصرف آنها باید با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی: برای بعضی از بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن، تخلیه محتویات سینوس به وسیله ی جراحی انجام میشود.
شستشوی بینی : این درمان نیاز به تجویز پزشک ندارد. به این صورت که بینی و سینوس ها با محلول آب نمک یا سرم شستشو داده میشود تا عفونت ها را پاک کند.
دلایل ایجاد سینوزیت
دلایل اصلی ایجاد سینوزیت مزمن عبارتند از :
درمان ها خانگی
درمان های خانگی شامل :
راهکار های زیر باعث بهبود درد و کاهش دوره ی عفونت میشوند :
عوارض
اگر علائم سینوزیت بیش از یک هفته به طول انجامید، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا دلیل بیماری مشخص شود. سینوزیت، حتی در فرم مزمن آن، معمولا خطرناک نیست. اما در بعضی موارد، ممکن است حاکی از وجود بیماری دیگری باشد که زمینه ساز سینوزیت شده است. اگر درد و فشار سینوزیت بیش از یک یا دو هفته طول کشید، پزشک میتواند در تشخیص بیماری زمینهای کمک کند.
عارضه ی اصلی سینوزیت معمولا عفونت است، این عفونت ممکن است در خود سینوس ها یا بخش های اطراف آن ایجاد شود. اگر این عفونت درمان نشود ممکن است به بخش های دیگر سرایت کرده و مشکلات جدی ایجاد کند.
سینوزیت مزمن ممکن است به ندرت عوارض دیگری مثل کاهش حس بویایی، ایجاد کیست در بینی و عفونت چشم ها، بینی و حتی مغز را ایجاد کند.
منبع:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320569.php